T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI - Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

WEB SİTESİ ALAN TANITIM FORMU (GÜNCEL)

Alan Adı:

Bilişim Teknolojileri

Alan Öğretmen Adı ve Sayısı:

A. Arif BALKAYA (Alan Şefi)

Evrin DANSIK        (Atölye Şefi)

Olgun UĞURLU      (Atölye Şefi)

Tuna YARDIMCI

Alper OTUZOĞLU

Alan Laboratuvar Sayısı:

2 Laboratuvar / 12’şer bilgisayar

Alan Bilgisi

Öğretim Programı Amaçları:

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Öğretim Programının Amaçları

Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

Yazılım Geliştirme ve   Ağ İşletmenliği dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenci;

· Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

· Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,

· Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Yazılım Geliştirme Dalında;

· Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

· Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,

· Mobil uygulamalar yapma,

· Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

Ağ İşletmenliği Dalında;

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak anahtar cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde anahtarlama işlemleri yapma,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yönlendirme cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde yönlendirme,

· Siber güvenlik alanında bilgi toplama teknikleri, ağ güvenliğini sağlama ve güvenlik yöntemlerini uygulama,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak sunucu işletim sistemi kurulumu ve yönetimini yapma  ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Alana Giriş Koşulları

 Öğrencilerin sağlık durumu, Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

 

Eğitim Süresi

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Bilişim Teknolojileri Alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır

Okulumuzda Açık olan Dallar: Okulumuzda Yazılım Geliştirme dalında eğitim verilmektedir.

 

Çerçeve Öğretim Programının Uygulama Esasları:

Çerçeve Öğretim Programının Uygulama Esasları

1)       Program dört yıl olarak tasarlanmıştır. Haftalık ders çizelgesinde ortak dersler, meslek dersleri, seçmeli dersler, seçmeli meslek dersleri ile akademik destek dersleri yer almaktadır.

2)     9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan derslere, 10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan derslere yer verilmektedir. 12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır.

3)     Dal eğitimine; bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen durumu ve fiziki kapasitesi ile öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları dikkate alınarak devam edilmektedir.

4)    Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olurlar.

5)    Anadolu meslek programına ortaöğretim kayıt alanına göre yerleşen öğrenciler; ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli şartları taşıması hâlinde Anadolu teknik programına geçiş için başvurabilir.

6)    11. sınıfta yer alan dalın dersleri, ilgili mevzuat çerçevesinde uygulamaya elverişli eğitim birimi olan işletmelerde yoksa okulda yapılacaktır.

7)    Anadolu meslek programına devam eden öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine devam edecektir.

8)    Anadolu teknik programına devam eden öğrenciler; 12. sınıfta akademik destek dersleri kapsamında yer alan ders tablolarından birini seçecektir. Tablolarda yer alan dersler için Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararlar ile ortaöğretim kurumlarında uygulamada olan öğretim programları esas alınır.

9)     Meslek dersleri; haftalık ders çizelgesinde belirtilen ders saatlerinin bütünlüğü bozulmadan veya imkânlar ölçüsünde birbirini izleyecek şekilde planlanır.

10)Meslek dersleri içinde (*) ile belirtilen dersler, alan ve dalın başarılması zorunlu dersleridir. Bu dersler, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği uyarınca yılsonu başarı puanı ile başarılı sayılamayacak derslerdir.

11)9. sınıftaki seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararları doğrultusunda seçmeli dersler tablosundan seçilecektir.

12)11. sınıfta seçmeli dersler ve seçmeli meslek dersleri toplamı 9 ders saati olarak planlanmıştır. Bu dersler Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararları doğrultusunda seçmeli dersler tablosundan, seçmeli meslek dersleri tablosundan, alan/dal meslek derslerinden veya diğer alan/dal meslek derslerinden seçilecektir.

13)Anadolu meslek programı öğrencileri 12. sınıfta çerçeve öğretim programlarında yer alan seçmeli meslek dersleri tablosundan 7 ders saati ders seçeceklerdir.

14)Seçmeli meslek dersleri ile alan ve dalda birden fazla sertifika alınabilir.

15)Meslek derslerinin haftalık ders çizelgesinde belirtilen ders saati süreleri değiştirilmeden ders bilgi formlarında yer alan derse ait öğrenme birimi süreleri zümre öğretmenler kurulu tarafından belirlenir.

16)Meslek dersleri ile ilgili eğitim öğretim planlaması yapılırken çerçeve öğretim programı esas olmak üzere ders bilgi formlarından da yararlanılacaktır.

a. Çerçeve öğretim programında yer alan meslek derslerine ait kazanımların verilebilmesi için ders bilgi formlarındaki konular (içerik), kazanım açıklamaları ve uygulama faaliyeti/temrinlerden yararlanılacaktır.

b. Ders bilgi formlarındaki uygulama faaliyeti/temrinler; ders kazanımına uygun olarak okulun fiziki kapasitesi ve donatımı, öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak en fazla uygulama faaliyeti/temrini yaptıracak şekilde meslek alan zümre öğretmenler kurulu tarafından seçilir. Ayrıca farklı uygulama faaliyeti/temrinleri de yapılabilir.

17)İşletmelerde mesleki eğitim dersinin içeriği, her dal için dalın gerektirdiği bilgi ve becerilerin tamamını kapsayan, ağırlıklı olarak iş, proje, deney ve hizmetin yapılması ve uygulamasını gerektiren öğrenme kazanımları dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulu tarafından hazırlanır.

18)Staj; öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranış geliştirmelerini, okulda olmayan tesis, araç gereci tanıyarak gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla yaptırılır. Staj programının içeriği; ilgili sınıf/sınıflara ait kazanımlar esas alınarak temrin, iş, proje, deney veya hizmetin uygulanmasını sağlayacak şekilde zümre öğretmenler kurulu tarafından hazırlanır.

19)Ders ve öğrenme birimi kazanımları gerçekleştirilirken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması gereklidir. Referans dokümanlarda belirtilen iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı doğrultusunda alınması gereken tedbirlere ders bilgi formlarında alan ve dalların özelliği göz önünde bulundurularak yer verilmektedir. Buna göre iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli bilgi ve becerileri alışkanlık hâline getiren bireyler yetiştirilmesi amacıyla çerçeve öğretim programı ve ders bilgi formlarındaki iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konular zümre öğretmenler kurulunda görüşülür.

Eğitim ve Kariyer İmkânları:

Alandan mezun olan öğrenciler 2023 ÖSYM kılavuzuna göre ek puan ile gidebileceği lisans bölümleri:

 

1)       Bilgi Güvenliği Teknolojisi

2)       Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

3)       Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 

4)       Yazılım Geliştirme

5)       Yönetim Bilişim Sistemleri

Alandan mezun olan öğrencilerin ayrılan kontenjan kadar öncelik verilerek gidebileceği 2023 ÖSYM kılavuzuna göre ek puan ile gidebileceği lisans bölümleri:

 

1)       Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.)

2)       Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.)

3)       Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)

4)       Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.)

5)       Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)

6)       Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)

Alandan mezun olan öğrenciler 2023 ÖSYM kılavuzuna göre ek puan ile gidebileceği önlisans bölümleri:

 

1)       Basım ve Yayım Teknolojileri

2)       Bilgisayar Operatörlüğü

3)       Bilgisayar Programcılığı

4)       Bilgisayar Teknolojisi

5)       Bilgi Yönetimi

6)       Bilişim Güvenliği Teknolojisi

7)       Coğrafi Bilgi Sistemleri

8)       Dijital Fabrika Teknolojileri

9)       E-Ticaret ve Pazarlama

10)   Görsel İletişim

11)   Grafik Tasarımı

12)   İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü

13)   İnternet ve Ağ Teknolojileri

14)   Mobil Teknolojileri

15)   Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği

16)   Sahne Işık ve Ses Teknolojileri

17)   Sanal ve Artırılmış Gerçeklik

18)   Siber Güvenlik

19)   Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

20)   Web Tasarımı ve Kodlama

Bilişim Teknolojileri Alanından Mezun olan öğrencilerimizin avantajları nelerdir?

 

1)       Mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören bir öğrenci, meslek eğitimine 9.sınıfta başlar, meslek derslerinin yanında genel kültür derslerini de almaya devam eder. Lisedeyken mesleki eğitim uygulamalarını yapar, meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanır. Ayrıca Anadolu Meslek programının 12.sınıfında öğrenim gören öğrenci, işletmelerde mesleki eğitimini yaparken 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen hükme göre işveren tarafından kendisine ücret verilir.

 

2)       Mesleki ve teknik eğitim okulundan mezun olan öğrenci eğitim gördüğü meslek alanıyla ilgili aşağıdakilere sahip olurlar.

·         Diplomaya      *İşyeri açma belgesine    

·         EUROPASS Sertifika Eklerine    

·         Teknisyenlik Unvanı

 

Mezun öğrencilerimizin iş bulma durumları nelerdir?

 

·         Birçok şirketin bilgi işlem departmanlarında

·         Devlet kurum ve kuruluşlarında bilgi işlem departmanlarında

·         Bankaların bilgi işlem, yazılım ve network birimlerinde

·         Hosting firmalarında

·         Web tasarım firmalarında

·         Network firmalarında

·         Yazılım firmalarında

·         Teknik servis firmalarında

·         Kendi işyerlerini açabilirler

 

Alanda Yürütülen/Yürütülmüş

(eTwinning, erasmus plus , Tübitak vb.) Olan Projeler:

- Tübitak Çalışmaları:

-2013-2014: Tübitak 4006- Bilim Fuarları Destekleme Programına Katılım (Evrin DANSIK)

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.09.2020 - Güncelleme: 26.12.2023 10:55 - Görüntülenme: 2787
  Beğen | 58  kişi beğendi